Feriearbete för alla

Projektet finansieras av Jordbruksverket

Feriearbete för alla är ett innovationsprojekt som Passalen driver med stöd av Europeiska Socialfonden och Jordbruksverket under år 2021-2022. Syftet med projektet är att ta fram en metod för ökad inkludering av barn och unga med funktionsvariation i feriearbete.

om projektet

Feriearbete är ett bra sätt att skapa en första kontakt med arbetsmarknaden och prova på att arbeta. Att arbeta, klara av utmaningar och tjäna egna pengar stärker individens tilltro till sin egna förmåga och ger en ökad självständighet.

På arbetsplatsen skapas också värdefulla möten mellan personer med olika bakgrund, perspektiv och erfarenheter.

Arbetslösheten är mer utbredd hos personer med funktionsvariation, jämfört med personer utan funktionsvariation. Genom att möjliggöra en tidig kontakt med arbetsmarknaden hoppas vi att den metod projektet framtar, på lång sikt ska kunna bidra till att minska arbetslösheten hos personer med funktionsvariation.

Vi hoppas ta fram en metod som skapar möten mellan unga med olika funktionalitet, förutsättningar och bakgrund, som skapar möjlighet för unga med olik funktionalitet att feriearbeta jämlikt.

feriejobbskolan

Feriejobbskolan finns till för dig som snart ska arbeta för allra första gången.

I feriejobbskolan går vi igenom saker som är bra att tänka på och känna till när en arbetar i korta filmer. Varje del av feriejobbskolan går igenom något nytt och när du sett alla delar har du bland annat fått lära dig mer om vad ett feriejobb är, vad en ska tänka på för att passa tider och hur en bäst kommunicerar och håller kontakten med sina kollegor.

Scrolla ner till filmerna och kör igång!

1. vad är ett feriejobb och hur söker jag?

Feriejobbskolan

2. att passa tider och packa väskan

Del två av feriejobbskolan handlar om varför det är viktigt att passa tider när du feriejobbar och vad en kan tänka på för att passa tider. Vi går också igenom vad som kan vara bra att ha med sig till sitt feriejobb.

3. hel och ren och personligt och privat

Vi går igenom vad som menas med ”hel och ren” och varför det är viktigt att tänka på sin hygien på arbetsplatsen. Sedan pratar vi om personligt och privat och vad som är viktigt att tänka på när en umgås med sina kollegor.

4. förväntningar och kommunikation

I denna delen sammanfattar vi vilka förväntningar som kommer med ett feriejobb, alltså hur andra tänker sig att du som feriejobbar ska vara och vad du ska göra.

Vi går också igenom hur du håller kontakten med dina kollegor (andra som jobbar på samma arbetsplats) på ett bra sätt och särskilda saker som är bra att tänka på då.

Projektets nyhetsbrev

Vill du veta mer?

KONTAKT
Julia Skånberg
Mejl: julia@passalen.se